Anevrismul de artera subclavie apare in special in urma unei fracturi a claviculei sau a unui traumatism in aceasta zona. Frecventa sa este mult mai mica in comparatie cu frecventa altor anevrisme arteriale.
Cum stim ca avem un anevrism de artera subclavie?
O masa pulsatila in regiunea claviculei ne poate conduce la diagnosticul de anevrism de atera subclavie. Alteori necroze parcelare de la nivelul degetelor mainii, sau dureri la nivelul membrului superior pot fi determinate de embolizari ale cheagului parietal de la nivelul anevrismului de artera subclavie.
Cum diagnosticam un anevrism de artera subclavie?
Diagnosticul anevrismului de artera subclavie se face cu ajutorul ecografiei Duplex arteriala, Angio CT, angio RMN si a arteriografiei digitale cu substractie.
Care sunt metodele de tratament ale anevrismului de artera subclavie?
La fel ca in alte cazuri de anevrisme principalele metode de tratament al anevrismului de artera subclavie sunt:
-excizia totala sau partiala a anevrismului si refacerea fluxului arterial prin interpozitia unui graft de material sintetic PTFE sau Dacron in zona anevrismului excizat - metoda chirurgicala. Uneori se poate folosi in aceasta regiune si un conduct autolog (vena safena recoltata de la nivelul membrului inferior al pacientului).
-introducerea pe cale endovasculara a unui tub - endograft - care sa excluda din circulatie anevrismul - tratament endovascular.