Chirurgie Vasculara

Chirurgie vasculara - ramura a medicinei

Cuvantul "chirurgie" provine din limba greaca: (cheirourgia) si este compus din (cheir = mana) + (ergon = lucru). Asadar chirurgia este o ramura a medicinei care trateaza bolile cu ajutorul interventiilor facute cu mana doctorului.

Chirurgia vasculara cuprinde metode de diagnostic si tehnici chirurgicale care se adreseaza bolilor vasculare. O parte din tehnicile de chirurgie vasculara au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri. In acele vremuri, oprirea sangerarilor datorate amputatiilor sau traumatismelor vasculare, a fost tehnica de chirurgie vasculara cel mai des intalnita.

Repararea pe scara larga a arterelor si venelor cu restabilirea fluxului de sange, a fost posibila de abia dupa 1950, dupa ce au fost descoperite tehnicile de sutura vasculara, materialele de sutura, anticoagulantele care sa impiedice formarea de cheaguri de sange in timpul manevrarii vaselor sangvine, metodele de diagnostic cu ajutorul razelor X (angiografia - arteriografia), metodele de diagnostic cu cu ajutorul ultrasunetelor (ecografia Doppler vasculara), precum si conductele vasculare artificiale care pot inlocui vasele mari de sange. Pana in 1950 au fost aduse contributii importante la descrierea semnelor si simptomelor bolilor determinate de afectiunile vaselor de sange:

 • anevrismele de artere periferice si anevrismul de aorta,
 • relatia dintre boala obstructiva carotidiana si accidentul vascular cerebral,
 • arteriopatia periferica - arterita,
 • varicele membrelor inferioare.

Click aici !
Programare online !

Ce boli trateaza chirurgia vasculara?

S-a observat ca anumite boli sunt determinate de afectarea vaselor de sange.

Chirurgia vasculara repara vasele de sange stricate, amelioreaza boala, prelungind semnificativ viata pacientului. Datorita unei patologii destul de larg raspandite a bolilor determinate de afectarea vaselor de sange, a fost individualizata chirurgia vasculara - o ramura a chirurgiei care se ocupa doar de diagnosticul si tratamentul bolilor vasculare.

In general vasele care produc o anumita boala se pot dilata (determinand aparitia anevrismelor) sau se pot ingusta sau astupa (in general datorita trombozelor sau a depunerilor de placi de aterom din ateroscleroza).

Anevrismele pot aparea la nivelul oricarei artere din organism, insa mai frecvent apar la nivelul aortei (artera principala a organismului) sau la nivelul arterei poplitee (artera din spatele genunchiului). In cazul in care diametrul arterei dilatate depaseste de doua ori si jumatate diametru normal al unei artere similare, riscul de ruptura al anevrismului este mare. Ruptura anevrismului duce la sangerare masiva, care daca nu este oprita intr-un timp foarte scurt, pacientul poate muri. Tratamentul anevrismului de aorta trebuie sa se faca intr-un centru specializat de chirurgie vasculara.

Ingustarea lenta si astuparea aortei sau arterelor de la nivelul picioarelor, determina aparitia arteriopatiei sau arteritei. In aceasta boala, datorita ingustarii sau astuparii arterelor, sangele care contine oxigen si substante nutritive ajunge intr-o cantitate mai mica sau insuficienta la nivelul muschilor si tesuturilor picioarelor, producand asa numita ischemie cronica (lipsa cronica de sange). Datorita lipsei cronice a sangelui oxigenat, pot aparea la nivelul picioarelor dureri permenente sau dureri dupa parcurgerea unei anumite distante. In cazuri avansate, in care sangele care ajunge la tesuturi nu este suficient nici macar pentru a mentine viabilitatea acestora, pot aparea la nivelul picioarelor necroze si rani deschise care nu se mai vindeca. Tratarea acestor pacienti in sectii de chirurgie vasculara poate reduce semnificativ rata de amputatie.

In cazul in care exista o ingustare la nivelul arterelor carotide peste 75% (arterele de la nivelul gatului care hranesc creierul), s-a constatat ca riscul producerii unui accident vascular cerebral ischemic este mare. In aceste conditii, indepartarea ingustarii de la nivelul arterei carotide, poate preveni producerea unui accident vascular cerebral debilitant. Asadar in cazul unei ingustari importante a arterei carotide, chirurgul vascular trebuie sa explice pacientului si familiei, ca operatia de desfundare de carotida (endarterectomia carotidiana) trebuie facuta chiar in lipsa unor simptome evidente, pentru a reduce semnificativ riscul producerii unui accident vascular fatal.

Dilatarea venelor de la nivelul picioarelor determina aparitia varicelor. Aceasta boala a fost cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri datorita faptului ca ciorchinii varicosi au putut fi usor observati la nivelul picioarelor de catre orice persoana, fara o pregatire medicala speciala. Venele de la nivelul picioarelor ar trebui in mod normal sa conduca sangele intr-o singura directie: dinspre picioare spre inima. In cazul dilatatiei venelor picioarelor si a deteriorarii valvelor venoase de la acest nive, sangele reflueaza, determinand aparitia unei hiperpresiuni venoase, producand dilatarea unor vene superficiale si determinand aparitia ciorchinilor varicosi. Inchiderea zonelor de reflux si scoaterea din circulatie a venelor stricate, impiedica aparitia complicatiilor varicelor (tromboze venoase, ulcere venoase = rani care nu se vindeca, determinate de boala venoasa). In cazul tratamentului bolii varicoase, chirurgia vasculara a facut progrese importante in special datorita introducerii pe scara larga a ecografiei Doppler.

Traumatismele cu interesarea vaselor de sange, sunt tratate in general de o echipa multidisciplinara, chirurgul vascular avand rolul de a repara vasele de sange si a restabili circulatia sangelui prin arterele sau venele distruse.


Click aici !
Programare online !

Tehnici si metode ale chirurgiei vasculare

Din 1950 pana in 1990 au fost perfectionate tehnicile chirurgicale vasculare deschise de reparatie a vaselor. In aceste tehnici, vasele ce urmau a fi reparate erau descoperite prin incizii largi si se lucra direct asupra lor.

Dupa 1990 chirurgia vasculara s-a imbogatit cu tehnicile de reparare a vaselor prin interiorul acestora - tehnicile endovasculare. In aceste tehnici inciziile sunt foarte mici, iar vasele sunt reparate cu ajutorul unor dispozitive ce se introduc prin interiorul vaselor.

Asadar, chirurgii vasculari efectueaza urmatoarele operatii:
 • Repararea anevrismului de aorta prin rezectia partiala a anevrismului si inlocuirea zonei rezecate cu o artera artificiala - metoda chirurgicala deschisa.
 • Tratamentul endovascular al anevrismului de aorta prin introducerea in interiorul anevrismului a unui tub (endoproteza) care se fixeaza de zonele de artera nedilatata de deasupra si de dedesubtul anevrismului.
 • Endarterectomia carotidiana (desfundarea arterei carotide prin excizia directa a placii de aterom de la acest nivel) pentru prevenirea aparitiei accidentului vascular cerebral ischemic in cazul ingustarii (stenozei) peste 75% a arterelor carotide.
 • Bypass-urile arteriale periferice prin care sunt ocolite zonele de artere astupate cu ajutorul unor conducte vasculare care se sutureaza deasupra si dedesubtul zonei de artera astupata.
 • Stentarea arteriala periferica, prin care intr-o artera ingustata este introdus un tub metalic care va reface diametrul lumenului arterial.
 • Tratamentul varicelor sau inchiderea venelor stricate prin metode endovasculare cu ajutorul radiofrecventei sau a laserului endovenos.
 • Fistule arteriovenoase la pacientii hemodializati.
 • Reparatia arterelor si venelor distruse in traumatisme


Click aici !
Programare online !

Chirurgia vasculara si anatomia sistemului circulator

Pentru a intelege cu ce se ocupa chirurgia vasculara trebuie sa cunoastem un pic de anatomie si fiziologie.

Sangele circula in corpul uman printr-un sistem continuu de vase (tuburi sau conducte). In acest circuit este inclusa si inima, care pompeaza sangele, imprimand-i acestuia o miscare continua, permanenta. Sensul unidirectional al sangelui prin organism este determinat de valvele cardiace si de valvele de la nivelul venelor membrelor inferioare

Vasele prin care sangele pleaca de la inima se numesc artere. Vasele prin care sangele se intoarce in inima se numesc vene. La nivelul organelor si tesuturilor exista niste vase foarte subtiri care fac legatura intre artere si vene numite capilare. La nivelul acestora are loc schimbul de substante nutritive, oxigen si dioxid de carbon.

In circulatia mare (circulatia sistemica), arterele aduc sange oxigenat organelor si tesuturilor, in timp ce prin vene circula sange neoxigenat, cu dioxid de carbon si produsi de rezultati in urma activitatii celulare.Click aici !
Programare online !

Chirurgia vasculara - experienta personala

Chirurgia vasculara este domeniul medical in care imi desfasor activitatea de peste 15 ani. M-am format in Insitutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu, Bucuresti, Fundeni, am facut specializari in Israel la Sheba Medical Center din Tel Aviv si in Marea Britanie la Frimley. Bolile pe care le tratez sunt:
 • anevrismul de aorta,
 • boala venoasa cronica,
 • boala obstructiva carotidiana,
 • arterita (arteriopatia cronica obliteranta),
Am o mare experienta in efectuarea operatiilor vasculare chirurgicale deschise:
 • cura chirurgicala a anevrismului de aorta,
 • tratamentul miniminvaziv al varicelor cu mini incizii si ablatie endovenoasa cu laser sau radiofrecventa,
 • desfundarea carotidei (endarterectomie carotidiana),
 • bypass-uri arteriale periferice pentru arterita,
 • efectuarea de fistule arteriovenoase pentru pacientii cu insuficienta renala cronica.
Chirurgia vasculara unul dintre domeniile medicale care a avut o dezvoltare fantastica in ultimii 20 de ani. Odata cu imbatranirea populatiei, patologia chirurgiei vasculare va avea o prevalenta din ce in ce mai mare.
Click aici !
Programare online !

Dr. Rafael Halpern
Contact
Dr. Rafael Halpern
Programare online

Copyright 2018 Rafael Halpern