Diagnosticul de certitudine a anevrismului de aorta abdominala se stabileste cu ajutorul AngioCT si AngioRM.
Aceste metode imagistice evidentiaza cu exactitate dimensiunile anevrismului, existenta sau nu a hematomului periaortic (in cazul rupturii sau fisurarii acestuia), precum si anatomia si relatiile acestuia cu organele vecine.
Alegerea intre cele doua metode diagnostice se face in functie de dotarea centrului medical respectiv, de costuri, precum si de existenta sau nu a unor alergii la diferitele substante de contrast care se injecteaza in timpul examinarilor respective si de functia renala a pacientului (in cazul prezentei unui grad de insuficienta renala injectarea substantei de contrast pentru angioCT poate duce la degradarea acuta a functiei renale).
Detaliile anatomice evidentiate cu ajutorul acestor metode diagnostice pot determina tratarea anevrismului respectiv prin metoda endovasculara sau metoda chirurgiei deschise. In anumite situatii speciale poate fi necesara efectuarea arteriografiei (angiografiei cu substractie digitala).
Ecografia Duplex (Doppler) arteriala efectuata la nivelul abdomenului poate vizualiza prezenta unui anevrism de aorta abdominala, insa masuratorile exacte sunt facute cu ajutorul uneia dintre cele doua examinari descrise mai sus.
Ecografia Duplex arteriala poate fi folosita in screeningul populatiei pentru anevrismul de aorta abdominala precum si in urmarirea postoperatorie a pacientilor.
In cele mai multe situatii este necesara o investigare completa preoperatorie a aparatului cardiovascular prin ecografie cardiaca, coronarografie si ecografie Duplex carotidiana. Deasemeni inaintea operatiei este necesar sa fie cunoscute si tratate toate focarele de infectii (abcesele dentare, infectii urinare, infectii nazofaringiene) care pot determina infectarea graftului sintetic ce va fi folosit la repararea anevrismului. Preoperator toti pacientii vor efectua urmatoarele investigatii: exudat nazal si faringian, sumar de urina si urocultura, control stomatologic.