Picior diabetic

Piciorul diabetic

Piciorul diabetic este una dintre complicatiile importante ale diabetului zaharat, alaturi de retinopatia diabetica si nefropatia diabetica.

Modificarile ce apar la nivelul piciorului diabetic sunt determinate de:
• arteriopatia diabetica,
• neuropatia diabetica si
• scaderea rezistentei organismului la infectii.

Arteriopatia diabetica este produsa de ingrosarea, ingustarea si astuparea anumitor artere din intreg organismul, datorita depunerilor de placi de aterom in peretele arterial. Placile de aterom se formeaza in special datorita dezechilibrelor metabolice si sunt formate din anumite tipuri de celule (macrofage), lipide, calciu si tesut conjunctiv.

In diabet, placile de aterom se depun in special la nivelul arterelor mici (arterele retiniene, arterele din rinichi si arterele de sub genunchi), dar si la nivelul arterelor medii si mari (arterele coronare, arterele femurale).

Daca placile de aterom obstructive sunt localizate la nivelul arterelor ce hranesc (vascularizeaza) membrele inferioare (picioarele), atunci apare piciorul diabetic ischemic.

De cele mai multe ori, neuropatia diabetica si arteriopatia diabetica sunt prezente in acelasi timp, la acelasi pacient.

Cum stim ca avem neuropatie diabetica?
Aparitia unor dureri sau furnicaturi, pierderea sensibilitatii dureroase la nivelul picioarelor, aparitia unor deformari ale boltei piciorului la un pacient cu diabet zaharat sunt semne ale prezentei neuropatiei diabetice.

Cum stim ca avem arteriopatie diabetica?
Cand un bolnav cu diabet zaharat prezinta:
• dureri la nivelul pulpei piciorului care apar dupa parcurgerea unei anumite distante de mers,
• dureri permenente la nivelul piciorului insotite de tegumente reci,
se poate banui prezenta arteriopatiei diabetice.

Ce facem cand apar ulcerele tegumentare (rani) la nivelul piciorului?

Pana la 10% din pacientii diabetici pot prezenta un ulcer la nivelul piciorului.
Ulcerele (ranile) piciorului diabetic pot avea doua cauze:
• arteriopatia diabetica si
• neuropatia diabetica.

Ulcerele determinate de arteriopatia diabetica sunt situate de regula la nivelul degetelor, calcaiului si fetei dorsale a piciorului fiind determinate de insuficienta hranire cu sange oxigenat a tesuturilor respective, datorita astuparii arterelor din regiune respectiva. Ulcerele ischemice sunt de regula dureroase.

Suprainfectarea acestora duce la aparitia flegmoanelor, celulitei si necrozei umede (gangrena).

Ulcerele neuropate apar datorita pierderii sensibilitatii dureroase si a deformarilor piciorului.

Datorita modificarilor in arhitectura piciorului determinate de neuropatia diabetica, unele zone ale talpii piciorului sau ale degetelor sunt supuse unor presiuni mai mari decat in mod obisnuit, determinand traumatisme ale pielii si a tesutului subcutanat, avand drept consecinta aparitia ulcerelor. Din cauza neuropatiei ce duce la pierderea sensibilitatii dureroase de la nivelul piciorului, pacientul nu isi da seama de aparitia acestor leziuni.

De cele mai multe ori ulcerele au un caracter mixt; neuro-vascular.
Ulcerele tegumentare se suprainfecteaza frecvent datorita rezistentei scazute a organismului la infectie si pot duce la amputatii majore.

Ce trebuie sa facem ca sa prevenim amputatia?
Daca avem diabet si observam aparitia unor dureri la nivelul picioarelor, la mers sau in repaus, sau aparitia unor rani la nivelul picioarelor care nu se vindeca in doua saptamani, trebuie sa ne prezentam la un chirurg vascular pentru un consult si o ecografie Doppler arteriala.

De multe ori consultul vascular si ecografia Doppler arteriala ridica suspiciunea existentei unor astupaturi, obstructii arteriale, care vor trebui investigate in continuare printr-o arteriografie.

In urma arteriografiei se va sti exact locul obstructiei arteriale si se va lua decizia refacerii fluxului arterial – revascularizarii arteriale.

Refacerea vacularizatiei piciorului se poate realiza prin doua metode:
• prin procedeul endovascular in care fluxul arterial se reface cu ajutorul unor baloane sau stenturi care dilata si repermeabilizeaza arterele ingustate sau astupate – procedeu modern minim invaziv, sau
• prin operatia de bypass.

Bypass-ul este o metoda chirurgicala de tratament ce consta, in principiu, din ocolirea segmentelor arteriale “astupate” sau ingustate cu ajutorul unui conduct prin care sangele sa poata ajunge la muschii si tesuturile care nu sunt hranite suficient cu sange.
Conductul cu ajutorul caruia se realizeaza aceasta operatie este:
• fie vena safena interna a pacientului,
• fie un conduct (graft, proteza) artificial cel mai frecvent din Dacron sau PTFE.

Revascularizarile membrelor inferioare cu ajutorul stenturilor sau a bypassurilor pot salva un procent semnificativ de pacienti de la amputatie.

In anumite situatii tardive in evolutia bolii, revascularizarea nu se poate face si atunci daca exista dureri sau ulceratii si necroze extinse la nivelul piciorului, singura solutie ramane amputatia.

In concluzie, daca aveti diabet si observati la nivelul picioarelor modificari de sensibilitate, aparitia unor dureri sau aparitia ulcerelor tegumentare (a unor rani care nu se vindeca in doua saptamani), prezentati-va din timp la un chirurg vascular pentru un control amanuntit.

In felul acesta va puteti salva de la o amputatie de membru.


Click aici !
Programare online !

Dr. Rafael Halpern
Contact
Dr. Rafael Halpern
Programare online

Copyright 2018 Rafael Halpern