Anevrism de Aorta Abdominala - Dr. Rafael Halpern - Tel: 0740.195.363

Anevrismul de aorta abdominala
Tipuri de anevrisme arteriale
Anevrismul de
artera carotida
Anevrismul de artera carotida repezinta dilatarea arterei carotide - artera care vascularizeaza o parte din creier si fata.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera subclavie
Anevrismul de artera subclavie apare in special in urma unei fracturi a claviculei sau a unui traumatism in aceasta zona. Frecventa sa este mult mai mica in comparatie cu frecventa altor anevrisme arteriale.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
aorta abdominala
Anevrismul de aorta abdominala este reprezentat de dilatarea (balonizarea) arterei principale a organismului (aorta) la nivel abdominal.

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera iliaca
Anevrismul de artera iliaca reprezinta dilatarea balonizarea arterei iliace. Aorta (principala artera a organismului) se bifurca la nivelul abdomenului inferior in cele doua artere iliace - artere din care porneste axul arterial care realizeaza vascularizatia arteriala a membrelor inferioare.

Citeste mai mult...

Anevrismul de aorta
toracoabdominala
Anevrismul de aorta toracoabdominal este cel mai sever tip de anevrism arterial. Din fericire frecventa acestuia este destul de redusa (3% din totalul anevrismelor de aorta).

Citeste mai mult...

Anevrismul de
artera poplitee
Anevrismul de artera poplitee repezinta dilatatia arterei situate in spatele genunchiului. Este cel mai frecvent anevrism al unei artere dupa anevrismul de aorta, reprezentand 80% din anevrismele arterelor perifierice. Netratat poate duce la decesul pacientului sau amputatia membrului inferior.

Citeste mai mult...

Factori de risc pentru anevrismul de aorta abdominala

Anevrismul de aorta abdominala nu are inca o cauza pe deplin elucidata. S-a constatat insa ca aceasta boala este mai frecventa la:
-barbatii de peste 65 de ani,
-fumatori,
-aterosclerotici.

Cu siguranta ca ateroscleroza are un rol important in producerea slabirii peretelui aortic, insa nu toti pacienti aterosclerotici fac anevrism de aorta.

Deasemeni hipertensiunea poate produce modificari in structura peretelui arterial, dar nu toti pacientii hipertensivi dezvolta anevrism arterial.


Pacientii mai tineri in jurul varstei de 40 de ani care au o boala cu defect de colagen (o substanta ce intra in componenta peretelui arterial), sindrom Marfan, sindrom Ehlers Danlos, pot avea si ei anevrisme aortice, desi la aceasta categorie de pacienti anevrismul aortei toracice pare sa fie mai frecvent decat anevrismul aortei abdominale.


Alte cauze precum:
-necroza chistica a mediei,
-infectii care afecteaza peretele arterial (sifilis) si
-traumatismele abdominale
pot determina si ele aparitia anevrismului de aorta.

Dr. Rafael Halpern
Contact
Dr. Rafael Halpern
Programare
Consultatie si
Operatii
Chirurgie Vasculara
Dr. Rafael Halpern
Copyright 2018 Rafael Halpern