Tratamentul chirurgical pentru anevrismul de aorta consta in deschiderea cavitatii abdominale printr-o incizie longitudinala pe mijlocul abdomenului sau o incizie oblica pe partea stanga a abdomenului (cale retroperitoneala), ajungerea la nivelul anevrismului de aorta, rezectia totala sau partiala a sa si inlocuirea portiunii de aorta rezecata cu un tub din material sintetic (graft de Dacron) care este suturat la ambele capete de aorta sanatoasa, restabilindu-se astfel fluxul sangvin.
Anumite studii scot inevidenta faptul ca abordul retroperitoneal ar determina o reactie inflamatorie mai scazuta din partea organismului decat abordul transperitoneal prin deschiderea cavitatii abdominale.
Operatia se desfasoara sub anestezie generala cu intubatie orotraheala si poate dura in medie intre 3 si 6 ore.
Exista posibilitatea ca in timpul operatiei si imediat dupa operatie sa fie necesara administrarea de sange si produsi de sange.
Dupa operatie pacientul va sta in terapie intensiva intre 1 si 3 zile, pana cand toate functiile vitale vor fi stabile, iar dupa 7 zile va putea parasi spitalul.
Mortalitatea perioperatorie in cazul operatiilor pentru anevrisme de aorta abdominala intacte (nerupte) poate varia intre 1 si 5% in timp ce tratamentul chirurgical al anevrismelor de aorta abdominala rupte poate avea o mortalitate ce variaza intre 50-90%. De aceea depistarea si tratarea anevrismului de aorta abdominala inainte de a se rupe ofera premisele unui tratament cu cele mai bune rezultate.