Tratamentul endovascular pentru anevrismul de aorta este o operatie miniminvaziva ce consta in introducerea unui tub din material sintetic (endograft) in interiorul anevrismului, cu ajutorul unor sarme care patrund in organism prin niste mici incizii facute la nivel inghinal pe calea arterei femurale.
Pozitionarea endograftului se face sub ecran radiologic iar lungimea endografului trebuie sa depaseasca lungimea anevrismului astfel incat sangele sa circule prin aorta sanatoasa cu diametru normal si prin tubul de material sintetic care sa aiba acelasi diametru ca si aorta normala. Fixarea endograftului se face proximal si distal de anevrism cu ajutorul unor microcarlige din metal situate pe suprafata exterioara a endograftului.
Intreaga interventie dureaza in medie intre 1 ora si 3 ore si se poate desfasura sub anestezie generala cu intubatie orotraheala. Se pot folosi si alte tipuri de anestezie (anestezie locala, anestezie peridurala sau rahieanestezie) in functie de particularitatile pacientului, de experienta si preferintele echipei chirurgicale.
Operatia endovasculara este o alternativa la tratamentul chirurgical al anevrismului de aorta abdominala. Este o tehnica relativ nou (primele endografuri implantandu-se in anii 1990) si care incepe sa castige din ce in ce mai mult teren. Odata cu dezvoltarea noilor tipuri de endografturi, o categorie din ce in ce mai mare de pacienti cu anevrism de aorta abdominala pot fi tratati prin interventii endovasculare.
Cu toate acestea exista si cazuri de anevrisme de aorta abdominala care nu pot fi tratate prin operatii endovasculare datorita anatomiei particulare a anevrismului de aorta si asocierii bolii aterosclerotice avansate.
Interventia endovasculara poate avea complicatii intraoperatorii: sangerari de la nivel inghinal, ruptura aortei sau arterelor iliace si migrarea endograftului care sa necesite conversia interventiei endovasculare in operatie deschisa.
Alte complicatii care pot apare in cazuri rare sunt: aparitia insuficientei renale acute, a infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral. In cazul aplicarii interventiei endovasculare la pacientii cu anevrism de aorta abdominala rupt poate apare sindromul de compartiment abdominal.
In general pacientii tratati prin metoda endovasculara stau in terapie intensiva 1 zi iar dupa 2-3 zile pot parasi spitalul.